Preaload Image

Muziekactiviteiten en tips

Er zit muziek in...

Men zegt dat iedereen wordt geboren met een natuurlijke aanleg voor muziek. Ouders en directe omgeving bepalen vervolgens hoe het kind zich verder muzikaal ontwikkeld. Om de muzikale ontwikkeling te stimuleren kun je, ook als niet muzikale volwassene, veel verschillende soorten muziekactiviteiten aanbieden. In dit blog deel ik dan ook een aantal muziekactiviteiten en tips.

Van nature houden kinderen van muziek. Zij wiegen, dansen, klappen en springen op de ritmes van het muziekstuk. Zij worden vrolijk van muziek. Laat kinderen dan ook genieten van muziek op allerlei manieren. Muziekactivteiten stimuleren tevens andere ontwikkelingsgebieden.

Binnen de kinderopvang wil men graag de muzikale ontwikkeling aandacht geven door bijvoorbeeld het uitnodigen van muzikanten die kinderen laat kennismaken met verschillende instrumenten. Hartstikke leuk, maar vaak blijft het daarbij. Een gemiste kans. Door vooraf te weten welk instrument of muziekstuk centraal staat kun je de activiteit uitbreiden door bijvoorbeeld te schilderen op datzelfde muziekstuk (creatieve ontwikkeling). Bij oudere kinderen kan het muziekstuk gesprekstof zijn (cognitieve ontwikkeling). Welke instrumenten hoorde je? Welke beelden of emoties roepen de klanken op? Waar zou het over gaan? Ook kun je kijken of je de instrumenten kunt kopiëren met je stem. Een cello heeft een ander geluid dan een drum of trompet. Kinderen experimenteren met de verschillende hoogtes en klanken.

Voor jonge kinderen is dit misschien teveel gevraagd. Je kunt altijd zingen. Nu hoor ik een aantal zuchten. Ik kan niet zingen. Geloof mij, je je hoeft geen Beyonce te zijn om met jonge kinderen te kunnen zingen. Gooi de schaamte overboord, laat kinderen vooral merken dat zingen leuk is. Met elkaar zingen zorgt voor saamhorigheid, of het nu zachtjes is voor een in slaap vallende baby of in een popkoor met 100 leden.

Ook kun je liedjes en verhalen combineren, die op elkaar aansluiten. Zo ontstaat er een reeks activiteiten die juist de taalontwikkeling stimuleert. Wellicht heeft de muziek of het verhaal bewegingen in zich die je samen met de kinderen kunt maken. Bewegingen(fysieke ontwikkeling) kunnen kinderen ook helpen om de liedjes en verhalen te verhelderen en te onthouden.

Leuke muziekactiviteiten

Muziekactiviteit voor baby’s
Zing liedjes bij dagelijkse handelingen. Op de verschoontafel kun je het liedje zingen “Dit zijn je wangetjes”. Voor het slapengaan kun je een vast slaapliedje kiezen of tijdens het eten “Smakelijk eten”.

Muziekactiviteit voor dreumesen
Neem de dreumes op schoot en zing ‘’Zo gaat het Damespaard’’. Je laat het dreumes steeds iets wilder op je schoot hobbelen. De verrassing komt op het eind. Je opent je schoot en laat de dreumes een beetje zakken. Afhankelijk van het karakter van het kind, kun je de bewegingen aanpassen.

Muziekactiviteit voor kleuters
Muziek maken uit de keukenlade. Pak wat oude potten en pannen, lepels en houten spaanders. Hoe klinkt het? Zacht, hard, hoog, laag?

Muziekactiviteit voor schoolgaande kinderen (onderbouw)
Maak een figuur. Vooraf bespreek je het figuur dat gemaakt gaat worden. Bijvoorbeeld een vierkant. De muziek start en kinderen lopen door elkaar, dansen of bewegen zoals zij willen. Wanneer de muziek stopt, moeten zij het figuur maken.

Activiteit voor schoolgaande kinderen (bovenbouw)
Maak in een groepje een nieuwe tekst op een bestaand nummer. Hierbij is het belangrijk dat de kinderen het liedje en ritme goed kennen. Deze activiteit kun je verspreiden over een week. Op vrijdagmiddag kun je de nieuwe liedjes elkaar laten horen. Eventueel kun je het kopiëren, zodat iedereen mee kan zingen. Zorg voor de karaoke versie van het lied als achtergrond.

Kortom er zijn veel mogelijkheden om muzikaal bezig te zijn en het in te voegen op ieder moment van de dag, thema of lesprogramma.

Leave A Reply