Wat gaan wij doen met modderdag?

Lekker aanmodderen op 29 juni

Sinds 2013 is er ieder jaar een nationale modderdag in Nederland.

Wist jij dat een Australische en een Nepalese vrouw de initiatiefnemers zijn van dit wereldwijd modderfestijn? In Australië werd er ondanks de strikte regelgeving gezocht naar mogelijkheden om uitdagende natuurlijke speelplekken te creëeren. Door letterlijk over de eigen grens te kijken kwam er contact tussen beide vrouwen. In Nepal leeft het besef van verbondenheid met de omgeving meer dan in Australië. Noodgedwongen. Tenslotte is gebrek aan geld in Nepal de gewoonste zaak. Wanneer niet alles kan, moet je het doen met de middelen die er wel zijn. Dat kan leiden tot creatieve oplossingen. Zo ontstonden er in Nepal buitenklassen en daarmee een uitgelezen kans om natuuronderwijs te integreren op school.

Kracht van eenvoud

Ik word blij van dit soort verhalen. Zoeken naar simpele mogelijkheden om iets te bereiken. In ons dagelijks leven, vol technische hoogstandjes, krijgt eenvoud niet altijd de waardering die het verdient. Wij maken soms dingen onnodig complex en daardoor ook duur. In de kinderopvang besteden wij veel geld aan natuurlijk constructiemateriaal, terwijl de takken en boomstammen in het bos of park beschikbaar zijn. Zeker in stedelijke omgevingen krijgen kinderen op deze wijze een gecultiveerde versie van de natuur aangeboden. De boomstammen uit de winkel zijn schoon en geschuurd. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen die als kind veel in aanraking zijn geweest met de natuur er al volwassen persoon meer waarde aan hechten. Een keer per jaar modderdag is dan misschien te weinig om dat te bereiken. Het is wel een mooi startpunt om natuurlijke speelplekken en/of speelmateriaal hoger op de agenda te krijgen. 

Veelzijdigheid van modder

Kinderen houden van rommelen en kledderen. Modder is daarvoor een fantastisch materiaal. Het is een rijk en gevarieerd speelmateriaal en kan in allerlei varianten worden aangeboden. Zand en water is anders dan natuurklei aangemaakt met water. Je kunt ook verven met modder. Sporen op de straten maken of stenen laten dompelen in badjes van modder. Wanneer deze opdrogen zie je verschil. Een zeef kan de verschillende elementen weer een beetje scheiden en krijgt het materiaal een andere structuur en spelimpuls.

En wat dacht je van zandmodder door je vingers laten druppelen tot modderkastelen. Je kunt ook bouwen met modder (iets droger) door het samen te persen in ijsklontjeshouders. De blokjes die dan ontstaan kunnen nieuwe dingen worden om vervolgens weer te veranderen in iets anders of terugkeren naar oorspronkelijke structuur. Nat zand wordt uiteindelijk weer droog zand. Dat is spelen met natuurlijke materialen. Geen blijvende veranderingen, maar aanpassingen van tijdelijke aard.

Ontdek de natuur samen

Speel mee met de kinderen en ontdek samen de mogelijkheden. Zo kun je gras knippen in bepaalde vormen, zonder het te beschadigen. Stenen neerleggen zodat er lijnen ontstaan. Gevonden takjes samenbundelen met gras tot tippies. Verstoppen achter een dikke boom. Stampen in de plassen. Bladeren op een hoop vegen en deze weer in de lucht gooien. Uitdagende, maar voor de hand liggende activiteiten voor ieder niveau. De kracht van eenvoud.

Zorg voor herhaling in het activiteitenprogramma. Juist het terugkerende element zorgt voor het ontwikkelen van bewustzijn voor de natuurlijke leefomgeving. Maak daarom van de nationale modderdag het startschot om binnen jouw centrum structureel aandacht te geven aan de natuur.