Preaload Image

Wat gaan wij doen met modderdag?

Natuurlijke speelplekken creëeren.

Sinds 2013 is er ieder jaar een nationale modderdag in Nederland.

Wist jij dat een Australische en een Nepalese vrouw de initiatiefnemers zijn van dit wereldwijd modderfestijn? In Australië werd er ondanks de strikte regelgeving gezocht naar mogelijkheden om uitdagende natuurlijke speelplekken te creëeren. Door letterlijk over de eigen grens te kijken kwam er contact tussen beide vrouwen. In Nepal leeft het besef van verbondenheid met de omgeving meer dan in Australië. Noodgedwongen. Tenslotte is gebrek aan geld in Nepal de gewoonste zaak. Wanneer niet alles kan, moet je dealen met de middelen die er wel zijn. Dat kan leiden tot creatieve oplossingen. Zo ontstonden er in Nepal buitenklassen en daarmee een uitgelezen kans om natuuronderwijs te integreren op school.

Kracht van eenvoud

Ik word blij van dit soort verhalen. Zoeken naar simpele en voor de hand liggende mogelijkheden. In ons dagelijks leven, vol gemakkelijk verkrijgbare technische hoogstandjes, lijken wij eenvoud niet altijd meer te waarderen. Wij maken graag dingen complex en daarmee vaak ook duur. In de kinderopvang besteden wij bijvoorbeeld veel geld aan kant-en-klaar constructiemateriaal, terwijl de takken en boomstammen in het bos of park dezelfde ontwikkelingsgebieden bedienen. De natuurlijke omgeving is rijk en gevarieerd van zichzelf. Het is bijzonder dat wij dat niet vaker inzetten binnen ons activiteitenprogramma. Het biedt tenslotte aan wat wij kinderen willen meegeven. Een leeromgeving vol diversiteit en uitdaging.

Een initiatief als een modderdag weet ik dan ook enorm te waarderen. Kinderen in contact brengen met natuur. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de uitvoering wel een beetje truttig is. In de modder rollen als varkens hoort er zeker, voor stadskinderen, niet bij. Er worden (onbewust) toch iets meer schone katjes activiteiten aangeboden. De kinderen mogen spelen met aarde en water dat keurig in bakken wordt aangeboden. Natuurlijk spelen kinderen met de modder. Kledderen is uitdagend. Ik vraag mij alleen af of dit nu echt iets is, waarvoor je de nationale modderdag nodig heb. Creëer je op deze wijze meer bewustzijn voor jouw natuurlijke omgeving?

Veelzijdigheid van modder

Modder is een rijk en gevarieerd speelmateriaal en kan in allerlei varianten worden aangeboden. Zand en water is anders dan natuurklei aangemaakt met water. Je kunt ook verven met modder. Sporen op de straten maken of stenen laten dompelen in badjes van modder. Wanneer deze opdrogen zie je verschil. Een zeef kan de verschillende elementen weer een beetje scheiden en krijgt het materiaal een andere structuur en spelimpuls.

En wat dacht je van zandmodder door je vingers laten druppelen tot modderkastelen. Je kunt ook bouwen met modder (iets droger) door het samen te persen in ijsklontjeshouders. De blokjes die dan ontstaan kunnen nieuwe dingen worden om vervolgens weer te veranderen in iets anders of terugkeren naar oorspronkelijke structuur. Nat zand wordt uiteindelijk weer droog zand.

Hoe kun je het vormgeven?

Dat is spelen met natuurlijke materialen. Geen blijvende veranderingen, maar aanpassingen van tijdelijke aard. Speel mee met de kinderen en ontdek samen de mogelijkheden. Zo kun je gras knippen in bepaalde vormen, zonder het te beschadigen. Stenen neerleggen zodat er lijnen ontstaan. Gevonden takjes samenbundelen met gras tot tippies. Verstoppen achter een dikke boom. Stampen in de plassen. Bladeren op een hoop vegen en deze weer in de lucht gooien. Uitdagende, maar voor de hand liggende activiteiten voor ieder niveau.

Zorg voor herhaling in het activiteitenprogramma. Juist het terugkerende element zorgt voor het ontwikkelen van bewustzijn voor de natuurlijke leefomgeving. Maak daarom van de nationale modderdag een startsein om binnen de kinderopvang natuurlijke speelplekken te creëren. Hoe ga jij er vorm aangeven? Ik ben benieuwd.

Afgelopen twintig jaar ben ik werkzaam geweest in de kinderopvang en het onderwijs in Nederland en daarbuiten. De creatieve ontwikkeling van kinderen heeft altijd al mijn belangstelling gehad. Pas tijdens mijn werk in China zag ik ook de noodzaak van een sterk ontwikkeld creatief vermogen. Het ontwikkelen van het Curriculum creatieve kinderopvang was dan ook een logische vervolgstap. Het kind staat altijd centraal in mijn cursussen. Wat betekent het voor hen? De cursussen zijn dan ook praktijkgericht en direct toepasbaar.