Preaload Image

Knutselen met jonge kinderen. Goed idee?

Gewoon doen!

Oma is jarig en zou het niet leuk zijn om iets te knutselen met je 2 jarige zoon. Je hebt lijm gekocht en wat plaatjes die hij erop kan plakken.

Vol enthousiasme begint hij aan het werkje. De lijm wordt overmatig gebruikt. Het is een beetje een kledderzooi geworden. “Dat ruimen wij wel op”. Je moedigt je zoon aan om ook de leuke plaatjes op te plakken, maar de lijm is het helemaal. Je geeft aan dat hij wel veel lijm heeft gebruikt en op het papier moet blijven. Je besluit de lijm even aan de kant te zetten.

Je schuif t de plakkertjes naar voren. Jouw zoon is nog met de lijm bezig. Hij maakt hoopjes, plets zijn handen in de lijm en de kwast gaat vol enthousiasme over het gehele papier en daarbuiten. Je vertelt hem nogmaals dat hij op het papier moet blijven en dat hij er een rommeltje van maakt.

Je zal wel even laten zien wat jij wil. Je plakt een plakkertje op het papier. Hij pakt nu ook zelf een plakkertje. Hij heeft het begrepen, denk je optimistisch. Je complimenteert hem met zijn werk. Dan haalt hij de plakkers er weer van af en verfrommelt het. Het blijft aan zijn handen plakken en probeert het af te schudden, wat niet direct lukt. Met zijn andere hand pakt hij het plakkertje, maar ook daar blijft het weer plakken. Je helpt hem, terwijl je zegt dat hij het ook op het papier moet laten.

Dan is hij ineens klaar. Het resultaat is een plakkerig leeg blaadje met twee half gescheurde propjes op tafel. Je bent een beetje teleurgesteld. Dit is niet helemaal het cadeautje wat je oma wil geven. Snel plak je er zelf maar wat plakkers op. Lekker kris, kras half over elkaar, zodat het net lijkt alsof hij het heeft gedaan. “Volgende keer maar weer wat met krijt”. 

Herkenbaar?

Het illustreert hoe verschillend volwassene en jonge kinderen bezig zijn met expressie. Volwassene hebben oog voor resultaat, terwijl jonge kinderen bezig zijn met het proces.

Volwassene willen iets concreets maken dat herkenbaar is voor anderen. Wij geven kinderen vanuit dat perspectief instructies. Zonder het te beseffen sturen wij aan op resultaat, met onze vragen en opmerkingen. Wat wordt het? Ben je iets moois aan het maken? “Zitten jouw ogen ook op je buik? Dat is grappig”.

Dreumesen, peuters en kleuters zijn helemaal niet met resultaat bezig. Zij zijn aan het experimenteren. Zij ontdekken de mogelijkheden en onmogelijkheden van de materialen. Zij kneden, stoppen dingen in de mond, gooien, bewegen iets heen en weer en herhalen. Zij leren nieuwe dingen door ervaringen op te doen.

Tijdens de bovenstaande activiteit, heeft het kind veel (nieuwe) kennis ervaren. Hij heeft ontdekt dat lijm plakt, dat het kan spatten en dat er een natte veeg op het papier komt, wanneer je de kwast beweegt. Heel interessant voor het jonge kind. Voor de moeder een teleurstelling.

En ineens was het kind er klaar mee. Tijd voor iets anders. De spanningsboog is bij jonge kinderen kort. Daarbij is hun fijne motoriek nog niet goed ontwikkeld. De kwetsbare papieren plakkers waren wellicht niet het best gekozen materiaal. Hun grote bewegingen hebben ruimte nodig. Best lastig om dan op dat A4tje te blijven. 

Wachten tot zij ouder zijn???

Je kunt op alle leeftijden knutselen. Laat hen vertrouwd raken met hun eigen expressie. Biedt diverse structuren en materialen aan, zodat het kind kan leren via de zintuigen.

Het is aan de volwassene om een stap terug te doen en meer te richten op het proces, dat altijd bij het kind ligt.

Als voorbeeld neem ik het propje dat door de lijm vast zat aan de hand. De moeder hielp het kind. Wanneer dat niet gebeurd was, was de jongen zelf de uitdaging aan gegaan. Wellicht had hij het via de rand van de tafel geprobeerd of met zijn mond of hoe dan ook. Het was hem vast wel gelukt. Dat geeft zelfvertrouwen en dat verrijkt een kind.

Knutsel met jonge kinderen. Geef hen geen opdracht, maar laat het vrij. Geef beperkt materiaal per keer en observeer je kind. Ga op je handen zitten en benoem de dingen die je ziet gebeuren bij het kind. Benoem het in plaats van overnemen.

En maak het werkje van jouw kind zeker niet ‘mooier’, zodat het aan jouw verwachtingen voldoet. Het is niet jouw werkje. Hoe zou jij het vinden wanneer jij de muren hebt gewit en ik zet er even een paar rode stippen op. Vind ik namelijk mooier en daardoor meer op een paddenstoel lijken.

conclusie

Geef het velletje met lijm als cadeau met jouw verhaal. Een mooi cadeau. Oma zal het ontvangen als een heus kunstwerk. Het is namelijk van haar kleinkind en daardoor bijzonder.

Leave A Reply