Preaload Image

Hoe maak je de bouwhoek interessant?

Kijk eens naar de bouwhoek op jullie kindercentrum. Je hebt waarschijnlijk blokken, lego en eventueel wat ander constructiemateriaal. Bouwen stimuleert creativiteit bij kinderen. Je moet oplossingen zoeken om de toren niet om te laten vallen. En als de toren wel omvalt vereist het doorzettingsvermogen om te proberen je doel te bereiken. Je ontdekt dan wellicht een constructie die je niet op voorhand hadden bedacht.

Over het algemeen voelen jongens zich meer aangetrokken tot de bouwhoek dan meisjes. Zij zijn wat lastiger te motiveren. Toch zul je zien, met een aantal aanpassingen en/of toevoegingen, dat de bouwhoek ook interessanter wordt voor meisjes.

Als begeleider kun je jongens en meisjes een handje helpen om meer uit de bouwhoek te halen. Het gaat om het aanbieden van ander (tijdelijk of vast) materiaal, maar ook de begeleiding. In dit blog zal ik daar verder op ingaan. Hoe maak je de bouwhoek interessant?

Materialen in een bouwhoek

Harde voorwerpen spreekt jongens meer aan. Deze zijn over het algemeen aanwezig in een bouwhoek. Je kunt meisjes betrekken door ook wat zachtere materialen aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan lapjes stof en isolatiemateriaal voor buizen. Ook kleur speelt een rol. Jongens hebben voorkeur voor donkere kleuren, terwijl meisjes heldere kleuren aantrekkelijk vinden.

Wil je beide groepen aanspreken en hun fantasie een zetje geven wil je gevarieerd materiaal aanbieden. Nu hoor ik je denken. Hoeveel gaat het kosten? Bouwmaterialen hoeven niet veel te kosten. Veelal kun je kosteloos materiaal gebruiken of zijn deze vrij goedkoop te verkrijgen bij bouwmarkten en of tuincentra. Bouwmateriaal mag ook tijdelijk zijn. Wanneer het stuk is vervang je het. Is de aantrekkingskracht van het materiaal weg, haal het dan ook weg en biedt het later weer aan. Wanneer kinderen erom vragen of wanneer jij ziet dat het hen weer iets zal brengen. Zo blijft de hoek inspireren.

  • Toiletrollen
  • Conserveblikjes (eventueel de scherpe randjes schuren)
  • Verpakkingsmaterialen
  • Bamboestokken (eventueel de scherpe uiteinden schuren)
  • Lapjes stof
  • Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen
  • Plankjes afval hout (eventueel schuren voor gebruik)
  • Stenen en kiepwagentjes
  • Poppetjes en diertjes, bouwwerken krijgen een functie.

 

Begeleiding

Je kunt ervoor kiezen om de materialen neer te zetten en kijken wat de kinderen ermee gaan doen. Mijn ervaring Is dat dit wel eens teleurstellend kan zijn. De kinderen gooien met de closetrollen of maken het stuk. Niets mis mee, maar dat was vast niet de opzet van je idee.

De nieuwe materialen moeten inspireren. Het is beter om de materialen te introduceren. Je kunt bijvoorbeeld foto’s laten zien van gebouwen, die aansluiten bij het materiaal. Een eenvoudig en logisch voorbeeld Is een kasteel. De closetrollen worden de torens. De rechte stukken kunnen gemaakt worden van lego. De afbeeldingen leg je in de bouwhoek als inspiratiebron. Je kunt de plaatjes en/of foto’s plastificeren. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de voorbeelden moeten zijn. Zo kunnen zij het goed zien. Deze voorbeelden kunnen meisjes ook aanspreken.

Bouw mee de eerste paar keren en laat hen de mogelijkheden zien, maar ook de onmogelijkheden van het materiaal. Je speelt je eigen spel en maakt een eigen bouwwerk. Je stelt de kinderen niet steeds vragen, maar vraagt je hardop af hoe jij iets kan doen. Denk aan vragen als: Hoe kan ik deze auto laten rijden? Ik wil een raam in mijn gebouw, hoe moet ik dat doen? Heeft een giraffe een hoog hek of een laag hek nodig? Wanneer het niet lukt, zeg je dit ook. Hmm, dit is wel een erg klein huisje voor dit poppetje. Hij kan niet eens staan. Je kunt ook mededelen hoe iets gelukt Is. Kijk, Ik legde dit blokje op deze closetrollen en nu heb ik een deur. Je stelt jezelf in feite de vragen, waar je kinderen mee ziet worstelen. Jouw vragen imiteren hun gedrag. Help een kind dat gefrustreerd raakt. Je wil het spel en de creativiteit stimuleren. Frustratie kan leiden tot het niet meer willen spelen in de bouwhoek. Het lukt mij toch niet, dus….ik ga met iets anders spelen.

Bij de begeleiding gaat het dus vooral om het inleven van de belevingswereld van het kind. Ook als het gaat om voorbeelden. Jonge kinderen zullen zich meer kunnen inleven in de gebouwen die zij kennen,  dan de Eifeltoren. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe groter hun wereld, hoe wereldser de gebouwen kunnen. Uiteraard hoef je je niet te beperken tot gebouwen. Wellicht heb je materialen klaarliggen voor het maken van catapults of een knikkerbaan. Wat je ook als inspiratiebron hebt, bedenk altijd of het beter aan tafel kan of dat het ruimte nodig heeft. Een dierentuin vergt meer ruimte dan een huisje van ijshoutjes. Geef de kinderen dan ook altijd de grootte van de ruimte die het project vraagt. Te weinig ruimte leidt ook tot frustratie. Niets is vervelender dan een toren die omvalt, omdat je vriendje zich omdraaide.

 

Uitbreiding van de bouwhoek

Zijn de kinderen gewend aan nieuwe materialen in de bouwhoek kun je combinatie gaan maken. Een meetlat om de bouwwerken op te meten, verkleedkleding zodat er rollenspel tot stand kan komen.

De bouwhoek kan ook onderdeel worden van thematisch werken. Heb je dieren als thema, zorg dat de dieren dan ook in de bouwhoek verschijnen. Heb je vervoer als thema, Is het leuk wanneer kinderen door middel van blokken tegen elkaar te leggen een weg kunnen bouwen. Zo krijgen thema’s buiten de geplande activiteiten ruimte om het eigen te maken en betekenis te geven.

Ook kun je nog een stap verder gaan. Stel de kinderen bouwen een vliegveld. Een vliegtuig heeft passagiers. Kinderen uit een andere hoek kunnen dat zijn. Je hebt dan ook kinderen nodig die de tickets verkopen. Het winkeltje kan dan goed dienen als incheckbalie of verkooppunt. Stukjes papier zijn de tickets. Zet er een stempel op en het wordt heel echt.

Opruimen

Op de groep kan het snel een zooitje worden. Ik zie vaak dat pedagogisch medewerkers graag ordelijk werken en houden van opgeruimde kasten, soort bij soort. Soms wordt dit ingegeven vanuit het beleid. Een speelgoedkast waar alles moet worden opgeborgen. Ook het opzien tegen het opruimmoment houdt pedagogisch medewerkers tegen om speelgoed te combineren. De spullen binnen de hoek houden, beperkt de tijd van opruimen. Bedenk wel dat juist het combineren van speelgoed kinderen uitdaagt en kan leiden tot nieuwe inzichten en spelimpulsen. Hoe kun je dit oplossen? Tijdelijke bakken kunnen uitkomst bieden. Een bak voor het tijdelijke bouwmateriaal en een bak voor de accessoires. Met behulp van plaatjes op de bakken kunnen kinderen herkennen wat er in die bak moet. Zo heb je winst aan twee kanten. En leer kinderen opruimen. Spelen en opruimen horen bij elkaar. Zo leer je kinderen gelijk op speelse wijze, verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen handelen.

Leave A Reply