Preaload Image

Hoe creatief is lego?

Wat kun je ermee?

Als kind speelde ik graag met Lego. Een bank voor de Barbies, het bouwen van torens tot het plafond en als speelgeld in het winkeltje. Ik vond het wel altijd jammer dat je niet in rondingen kon bouwen en de deuren en ramen waren in mijn optiek ook iets te klein.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik mijn vraagtekens zette bij de Legoblokken. Ik kon er geen woorden voor vinden, maar er was iets wat mij tegenstond.

Creatieve mogelijkheden

Op een school zag ik het ineens. Het is niet zo creatief als het lijkt! Bouwen staat gelijk aan creëren en is dus creatief. Wellicht een beetje kort door de bocht, maar het raakt de kern.

Lego kun je enkel opstapelen naar boven of beneden of trapsgewijs. De ronde nopjes bepalen enigszins de creatieve keuzes die je kunt maken. De uiterlijke kenmerken nodigen ook niet uit tot het opstapelen van de gladde zijden. Het bouwwerk wordt minder stabiel en beperkt nog meer je keuzes.

Het moderne lego (de bouwpakketten) heeft het gebrek aan creatieve mogelijkheden nog meer verkleint. Je kunt met die bouwpakketten een aantal opties bouwen, maar dan houdt het op. Je hebt dan weer extra pakketten nodig om eindeloos door te kunnen creëren. Ook laat de steentjes (fabrikant) niet toe dat je bijvoorbeeld bij een basispakket zelf touwtjes, elastiekjes, lapjes stof of dergelijke kunt toevoegen. De blokjes klikken dan niet meer op elkaar. Je zult dan weer iets moeten kopen van gelijk materiaal (Lego) om het te kunnen bewerkstelligen.

Spelrisico

Tijdens dat moment op school begreep ik ook mijn voorkeur voor losse takjes uit de natuur dan de mooie geschuurde houten blokken uit een ton. Blokken, Lego, Kapla en consorten zijn voorspellend.

Het heeft minder mogelijkheden om het zelfstandig en eenvoudig uit te breiden, zodat het fantasierijk wordt. Het is commercieel en draait om extra aankopen. Het brengt ook minder spelrisico met zich mee.

Het doet gewoon minder een beroep op je creatief vermogen dan die losse takjes of takken uit de natuur. Je moet dan een inschatting maken met betrekking tot stabiliteit, stevigheid, zwaartekracht en balans. Je kunt ook eindeloos variëren met niet gelijke materialen. Het nodigt meer uit om je fantasie te gebruiken door het ruimere kader van het materiaal.

Natuurlijk hoef je niet al het Lego, Kapla en blokken weg te gooien. Het is mooi basismateriaal. Combineer het met andere bouwmaterialen, zodat er variatie ontstaat en daarmee meer creatieve mogelijkheden.

Twee in één

Binnen de kinderopvang en het basisonderwijs is het ook haalbaar om die natuurlijke bouwmaterialen toe te voegen. Ga samen met de kinderen op takkenjacht als activiteit. In de herfst liggen er op straat, in het park en bos voldoende afgewaaide takken. Ook zou je de gemeentelijke plantsoendienst kunnen bellen. Wellicht tegen een vergoeding staan zij open voor je verzoek.

Zaag de takken waar nodig wat korter en ontdoe de takken eventueel van het schors.  Schuur het op en voorzie de takken van lak of beits voor langdurig bouw- en speelplezier.

En ook dit deel kun je aanbieden als activiteiten aan de oudere kinderen. Zij zullen het leuk vinden om eens met minder voor de hand liggende materialen te werken.

Wil je meer tips, lees dan ook het blog “Hoe maak je de bouwhoek interessant?

Meer weten over spelmateriaal?

Creatief spelmateriaal komt aan bod in het online cursusprogramma van Creative like kids. Blijf op de hoogte van het Curriculum creatieve kinderopvang.

Afgelopen twintig jaar ben ik werkzaam geweest in de kinderopvang en het onderwijs in Nederland en daarbuiten. De creatieve ontwikkeling van kinderen heeft altijd al mijn belangstelling gehad. Pas tijdens mijn werk in China zag ik ook de noodzaak van een sterk ontwikkeld creatief vermogen. Het ontwikkelen van het Curriculum creatieve kinderopvang was dan ook een logische vervolgstap. Het kind staat altijd centraal in mijn cursussen. Wat betekent het voor hen? De cursussen zijn dan ook praktijkgericht en direct toepasbaar.

Leave A Reply