Herfst in de kinderopvang

Voeding voor de dieren

Twee weken geleden las ik een oproep. Er werd gevraagd om te stoppen met het rapen van kastanjes en andere voedselbronnen van dierendeze herfst. Het was een eye opener. Ik heb daar nooit over nagedacht. Voor ons is het leuke decoratie of een ‘gratis’ open eind materiaal. Natuurlijk is het bedoeld als voedselbron voor dieren en het in stand houden van een gezond bos. De vruchten en zaden zorgen immers voor nieuwe bomen. 

En natuurlijk kunnen wij 101 smoesjes verzinnen om voor onszelf een uitzondering te maken. Zie het enkel eens vanuit een ander perspectief. Dat je geen kastanjes, dennenappels etc op tafel hebt staan, betekent niet dat er geen activiteiten meer plaatsvinden met kastanjes als onderwerp. Je neemt kinderen mee naar het park of bos en laat de vruchten en zaden liggen, nadat je het hebt onderzocht. Je neemt er één per groep mee als onderzoeksobject. 

Met BSO kinderen praten over het wegnemen van voedsel van de dieren en de gevolgen daarvan kunnen allerlei vragen oproepen. Deze vragen kunnen interessante projecten opleveren voor de oudere kinderen. De vragen worden dan de onderzoeksvraag die je met elkaar gaat beantwoorden. Wie en wat heb je nodig om antwoord te krijgen? 

Met jongere kinderen kun je ook een project over het onderwerp starten. Je gaat wandelen in het park of bos en praat over kastanjes. Ook kun je het doen door middel van beeld, activiteit of een liedje. De vragen, opmerkingen en/of ideeën van de kinderen zorgen voor een vervolgactiviteit. En die activiteit draagt bij aan een andere activiteit. En zo ontstaat er kindgericht project over het onderwerp. 

Waar kijken wij naar? Wat is dit? Welke boom zal het zijn? Wat weten wij van kastanjes?

Liedjes als introductie van project

Activiteit als introductie van project