Van theorie naar praktijk, van wens naar werkwijze

De activiteitenbank maakt het mogelijk om meer kind- en procesgericht te werken. Zo kunnen pedagogisch medewerkers beter aansluiten bij de belevingswereld en ontwikkelingsfasen van het kind.

De activiteiten zijn gericht op het creatief vermogen van het kind. Uiteraard staat de creatieve ontwikkeling niet op zichzelf, waardoor ook de overige ontwikkelingsgebieden aandacht krijgen. De activiteiten zijn automatisch gesorteerd op creatieve vaardigheden, maar het is ook mogelijk om een selectie te maken op thema’s, materiaal of opvangsoort. Zo kunnen pedagogisch medewerkers vanuit hun eigen niveau instappen en sluit het aan bij VVE programma’s.

Wil je optimaal gebruik maken van de Activiteitenbank? Dan is het aan te raden om er een cursus aan te koppelen. Hiermee wordt de cursus het theoretisch kader en de Activiteitenbank de brug naar de praktijk. 

Je kunt de Activiteitenbank inzetten als:

  • hulpmiddel om pedagogisch medewerkers te laten oefenen met procesgericht werken. De activiteiten zijn met behulp van vragen beschreven zonder een voorbedacht resultaat te beschrijven. Hierdoor krijgen medewerkers en kinderen tijdens de activiteit meer vrijheid om te experimenteren. Zo kan de medewerker beter inspelen op de inbreng van het kind en kan het kind beter zijn eigen leermoment bepalen. De extra inspiratievragen en tips & trucs kunnen de pedagogisch coach/manager ondersteunen in het proces.
  • implementatiemiddel om lesstof n.a.v onderstaande cursussen te kunnen borgen. De activiteiten zorgen ervoor dat pedagogisch medewerkers voor een langere periode zich (in)direct met de lesstof bezighouden. Hierdoor is de kans groter op een succesvolle borging. De extra inspiratievragen en tips & trucs kunnen de pedagogisch coach/manager ondersteunen in het proces.

Combineren met een cursus

Alle cursussen zijn zowel online als op locatie te volgen. 

Activiteiten in de kinderopvang

Elke dag organiseren wij activiteiten voor de kinderen. Zelfs meer dan wij denken. Wij zijn ons bewust van de georganiseerde activiteiten, maar daarmee laat je kansen liggen en sluit je leermomenten voor kinderen uit. Dat is zonde. Leermomenten zorgen dat kinderen kunnen oefenen met verworven kennis en vaardigheden. Het biedt kansen om te leren in speelse setting.

In deze cursus nemen wij de kansen die er zijn onder de loep. Het kan de pedagogisch medewerkers en gastouders helpen om een kindgericht activiteitenprogramma aan te bieden. Het zorgdragen voor een rijke en gevarieerde leeromgeving voor kinderen met aandacht voor het creatief vermogen.

Creativiteit in de kinderopvang

In deze cursus richten wij ons op het begrip creativiteit en dan met name creativiteit in de kinderopvang. Wat is creativiteit? Welke soorten creativiteit kun je onderscheiden? Is er een verschil tussen volwassenen en kinderen in de beleving van creativiteit? Waarom is creatief vermogen belangrijk? En hoe kan het creatief proces jouw helpen bij het begeleiden van kinderen?

Het vak van pedagogisch medewerker is praktijkgericht. De opdrachten die jij gedurende de cursus krijgt, zijn bedoeld als ondersteuning bij het leerproces. Zo kun jij de lesstof eigen maken en meenemen naar de werkvloer.

Na afloop van de cursus ben je bewust van de diversiteit van het begrip Creativiteit. Je hebt praktische handvatten aangereikt gekregen om een eerste stap te zetten in het procesgericht benaderen van kinderen.

Creatieve vaardigheden KDV

Binnenkort meer informatie

Creatieve vaardigheden BSO

Binnenkort meer informatie

€199,00 ex. BTW

Je hebt 365 dagen toegang tot de activiteitenbank.Het lidmaatschap stopt automatisch.

bestellen